خرید ملک در کشور ما یکی از بهترین و مطمئنترین روشهای سرمایهگذاری و افزایش سرمایه است. بررسی توقیفی یا بازداشتی بودن ملک، یکی از مسائل حائز اهمیت در مراحل خرید خانه محسوب میشود. املاک توقیفی مشکلات بسیار زیادی را به همراه دارند. این املاک از نظر قانونی قابل معامله نیستند و هر معامله انجام شده، قبل از رفع توقیف ملک قانوناً باطل خواهد شد. خرید و فروش آگاهانه املاک توقیفی جرم است و برای آن مجازات در نظر گرفته میشود. ملک توقیفی را میتوان اجاره کرد و اجاره ملک توقیفی از نظر قانونی بلامانع است. برای آگاهی از وضعیت ملک مورد نظرتان، بهتر است به وکیل ملکی مراجعه نمایید.
مطالعه دقیق این مقاله، قبل از اقدام به خرید ملک و مراجعه به وکیل ملکی شدیداً توصیه میشود!
توقیف املاک به چه معناست؟
توقیف املاک یا بازداشت آن، به این معناست که حق مالکیت شخص برآن ملک، توقیف میشود و شخص نمیتواند بر آن ملک معاملهای انجام دهد. بازداشت ملک توسط مقام قضایی صورت میگیرد.
دلایل توقیف املاک چیست؟
توقیف املاک ممکن است به خاطر بدهی، تخلف و ارتکاب جرم مالک نسبت به مکان مذکور باشد و ممکن است به صورت دائم یا موقت انجام شود.
موقت: ملک ممکن است، برای ضمانت از شخص دیگری یا آزادی وی به عنوان وثیقه قرار گیرد.
دائم: ملک ممکن است در نتیجه ارتکاب جرم و تخلف به دست آمده باشد. در این صورت ملک مذکور بازداشت و مصادره شده و برای همیشه از مالک سلب مالکیت میشود.
چگونگی توقیف املاک و اطلاع از وضعیت آن:
-
املاک ثبت شده:
ملکی که در دفتر اداره ثبت اسناد و املاک، ثبت شده باشد، وکیل ملکی مراحل زیر را برای توقیف آن انجام خواهد داد:
- وصول دستور توقیف از مراجع صلاحیتدار به اداره ثبت محل
- دستور ثبت نامه در دفتر اندیکاتور و ارجاع به دفتر املاک توقیفی به وسیله مسئول اداره
- ارسال به بایگانی برای ضمیمه کردن در پرونده و تحویل به دفتر املاک توقیفی
- بررسی و تهیه نامه توقیف ملک به وسیله متصدی دفتر توقیفی پس از احراز هویت
- ثبت مراتب توقیف در دفتر املاک و دفتر بازداشت
- امضاء نامه توقیف ملک و ثبت در دفتر املاک و دفتر بازداشتی
- صدور نامه توقیف ملک از دفتر اندیکاتور
- ارسال نامه همراه با سند به مرجع مربوطه
-
املاک ثبت نشده:
املاکی که در دفتر اداره ثبت اسناد و املاک، ثبت نشده باشد، مراحل زیر را انجام خواهد داد:
- درخواست ثبت از یک مرجع صلاحیتدار میکند تا دستور آن به اداره ثبت اسناد ارسال شود.
- نامه درخواست، به دستور مقام صلاحیتدار در دفتر اندیکاتور ثبت میشود و به دفتر املاک بازداشتی ارجاع داده میشود.
- ارسال به بایگانی جهت ضمیمه شدن در پرونده.
- صدور نامه توقیف ملک از دفتر اندیکاتور
- ارسال نامه به مرجع مربوطه
چگونگی اطلاع از توقیفی بودن املاک:
هنگامی که قصد خرید یک ملک را دارید، ابتدا باید سند مالکیت آن را بررسی نمایید. اگر ملک مذکور دارای سند تک برگ باشد در پشت آن و اگر دارای سند دفترچهای باشد در صفحات نقل و انتقال، وضعیت توقیفی ملک ذکر شده است.
در صورتی که ملک برای شخص دیگری نزد مقام قضایی به وثیقه گذاشته شده باشد، در سند قید نمیشود.
این موضوع در فرمی مخصوص نوشته میشود که خریدار به آن دسترسی ندارد.
اگر توقیفی بودن ملک در سند قید نشده باشد، در این شرایط راهکار وکیل ملکی مراجعه به دفتر اسناد رسمی است.
بنابراین پیش از آنکه اقدام به خرید ملک و پرداخت وجه نمایید، باید برای اطلاع از اینکه ملک توقیفی است یا خیر، از دفاتر اسناد رسمی استعلام بگیرید.
حکم فروش ملک توقیفی چیست؟
طبق قانون خرید و فروش اموال غیر کلاهبرداری است و جرم به حساب میآید. معامله ملک توقیف شده، معامله اموال غیر نیست چون هنوز سند ملک به نام مالک است. اگر ملک با دستور قضایی به مزایده گذاشته شود یا به شخص طلبکاری واگذار گردد، اموال غیر محسوب میشود و سند به شخص دیگری انتقال مییابد. طبق قانون، حکم دخالت در ملک توقیفی از سه ماه تا یکسال حبس دارد. فرد از نظر مالی نیز متضرر شده، معاملات باطل است و حق شکایت هم ندارد. بنابراین عاقلانهترین کار، قبل از خرید هر ملکی اطلاع از توقیفی بودن ملک مورد نظر است.
روشهای مهم و کاربردی برای استعلام توقیف ملک:
-
بررسی سند:
بررسی سند ملک توسط خریدار، یکی از مهمترین کارها بعد از به توافق رسیدن خریدار و فروشنده است. زیرا اسناد توقیفی دارای توضیحات و مهر در قسمت پشت سند، در اسناد تکبرگ و یا در صفحه نقل و انتقال هستند. بررسی دقیق سند کمک میکند تا از توقیفی بودن ملک اطلاع پیدا کنید. گاهی توضیحات دفترخانه برای ملک توقیفی در سند مشاهده میشود که مهر نخورده است. حتی بدون مهر هم این اسناد توقیفی محسوب خواهند شد و اجازه خرید و فروش ندارند.
-
مراجعه به دفترخانه:
به همراه سند و کپی آن، به دفترخانه معتبر مراجعه نموده و درخواست استعلام توقیفی بودن ملک را بدهید. دفترخانه میتواند با دسترسی به پایگاههای اطلاعاتی ثبت اسناد به راحتی کتباً یا حتی شفاهی میتواند به توقیفی نبودن یا در رهن بودن ملک گواهی دهد. در هنگام مراجعه به دفترخانه حتی میتوانید، درخواست استعلام ممنوع المعامله نبودن فروشنده را نیز داشته باشید، تا در صورت عدم مشکل، معامله را با خیال آسوده پیش ببرید.
-
سایت ثبت من:
به دلیل افزایش معاملات ملکی در کشور و توجه نکردن افراد به مشکلات موجود در سند، تعداد زیادی از دعاوی قضایی، مربوط به ملک است. مهمترین این شکایات مربوط به فروش ملک دیگری و مشکلات موجود در تنظیم سند است. بنابراین سازمان ثبت اسناد وبسایتی در این خصوص راهاندازی نمود، تا با مراجعه افراد به این وبسایت، بررسی مشکلات سند قبل از بستن قرارداد و پرداخت پول، به راحتی قابل انجام باشد. این وبسایت با آدرس www.ssaa.ir به راحتی قابل دسترس بوده و یکی از مراجع معتبر برای اطلاع از توقیفی بودن ملک است.
از اینکه تا انتهای این مقاله همراه ما بودید، متشکریم. در صورتی که قصد خرید ملکی را دارید حتما از گروههای ساختمانی متخصص و وکلای مجرب برای مشاوره کمک بگیرید.